tisdag, september 11, 2012

DN och illusionen om det opolitiska

Jag läser att DN inför en policy om att ordet "hen" inte får användas i nyhets- eller reportagetexter. DN lär motivera beslutet med att "hen" kan uppfattas som ett "queerpolitiskt ställningstagande".

Man kan naturligtvis ha olika åsikter om både hen som begrepp och om queer-teori, men att motivera ett begreppsförbud med att ordet i sig skulle vara politiskt säger något om DN:s självuppfattning och världsbild. Tydligen skall "oberoende liberal" inte uppfattas som en politisk positionering utan kanske snarare som en epistemologisk etikett som anger att man skriver från en ideologiskt neutral position varifrån man kan bedöma världen. Att DN:s påbud skulle kunna riskera att uppfattas som ett "hetropolitiskt ställningstagande" verkar inte förespegla dem.

Företällningen om att det skulle finnas ett opolitiskt språk är ett maktspel som bara gynnar dem som säger sig prata det universella språket.


6 kommentarer:

Olov sa...

tror iofs att det är ledarsidan som beskrivs så, nyhetsplats tror nog inte att oberoende liberal är en neutral position (även om de säkert är oberoende liberaler som tror att de är neutrala). isf hade de ju välkomnat hen, som TT:

https://twitter.com/TTspraket/status/200551089953710080

Josef Bengtson sa...

Jojo, du har naturligtvis rätt om att "oberoende liberal" avser ledarplatsen (och att man hävdar att man är politiskt neutral på nyhetsplats). Jag menar bara att beslutet att förbjuda hen från nyhetsplats visar på en något naiv syn avseende möjligheterna till neutralitet ...

Anonym sa...

Hetropolitiskt ställningstagande? Naturligt ställningstagande hade det varit de rätta ordvalen!

Josef Bengtson sa...

"Hetropolitiskt" eller "naturligt" är besides the point ...
Min poäng är att DN gör ett ställningstagande, men inte riktigt tycks kännas vid att det är politiskt.

Anonym sa...

- men vore det inte rimligt i språkreformivern att först satsa på en ortografireform eller att som på island översätta alla utländska ord? Finns det inte fler medborgare med dyslexi - och låg språklig medvetenhet - än hbt-personligheter?

Samtidigt tacksam då ni reder ut begreppen!//Cissi

Olov sa...

här, däremot, har vi ledarsidan som bestämmer var toleransen och den upplysta debattens gränser går: http://www.mediebruset.se/2012/09/dn-vagrade-korrigera-faktafel.html