fredag, mars 31, 2006

The Devil's greatest trick

Få saker skapar sådan förvirring hos den moderna människan som Ondska som fenomen. Söndagens Filosofiska Rummet utgjorde inget undantag, då Ondska debatterades under rubriken: Finns det ondska, finns det onda människor – och föds det rentav onda bebisar?
En filosof, en psykolog och en etikforskare debatterade olika vinklar av ondska, bara för att skapa ytterligare förvirring. I synnerhet programledaren hade grava svårigheter att inse att onda handlingar kan begås av ”goda” människor. Mest komiskt var dock när man talade om vilka problem som kristna har med att förklara ondskan (om man vidhåller att Gud är god och allsmäktig). Som om ondskan skulle vara glasklar för en ateist.

Seklets paradox är att ondskan grasserat och triumferat samtidigt som professorerna i sina föreläsningssalar har kappats om att avskaffa djävul, arvsynd och ondska.” (Läs Anders Piltz brillianta text om Den banala ondskan här)

Nej, ondskan förblir obegriplig och oförklarlig. Metafysisk. Debatten hade därför utan tvekan blivit klarare om man hade utökat panelen med en teolog av Piltz kaliber. Vi är så benägna att tro att ondskan finns utanför oss, att det är en sjukdom, eller att den kan utbildas bort. Vi gör allt för att slippa inse att vi alla har ondskan inom oss. Läs här för ett intressant undantag.

Verbal Kint hade rätt: The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist

4 kommentarer:

Chappolina sa...

Intressant... både från dig, Anders Piltz & Goesta. Ja, visst är det oförståeligt, tanken svindlar vid minsta försök att försöka förstå...?!

En gammal men dock träffsäker film i ämnet tycker jag är "djävulens advokat" med Kenue Reves. Den speglar verkligen att lockelsen kan verka så mänsklig men är så genomtänkt ond för att få personen i fråga att falla. Medveten om att han pga det också kommer att förakta sig själv och därigenom inte vara lika stark nästa gång.
I en av slut scenerna har han insett hur den fria viljan kan göra oss fria. Men hur sedan frestelserna hela tiden kommer att fortsätta komma... obehagligt medvetna om våra svaga punkter.

"Det onda jag inte vill, det gör jag
men det goda jag vill, det gör jag inte."

Hoppas du har det bra och att skolan känns så bra som du hoppats!

Bless// L

Anonym sa...

Spatsiba L,

Tror det är dags att se Al Pacino som djävulen igen!
Tack för tipset!

Anonym sa...

One day I will be able to read all of this!

Anonym sa...

1. Sedlar utgivna av Sveriges Riksbank (X) räknas som pengar (Y) i Sverige (C)
och
2. Pengar är roten till allt ont.
implicerar inte
3. Sedlar utgivna av Sveriges Riksbank räknas som roten till allt ont i Sverige.

... ett utdrag från sidan jag just läste. Tungt va?

Hej du!
Fick din bloggadress idag av David K-rud och har just fått mig några goa skratt. Nietzsches mustasch var grym... Hoppas Regent och Vancouver är till belåtenhet. Det låter onekligen så. Om du har brist på sysselsättning i Oktober så kolla in den här konferensen: http://www3.villanova.edu/ReligionAndPostmodernism - Villanova verkar vara ett häftigt ställe och Hauerwas kommer ;-) De verkar ju ha honom som favvo (still?!)