måndag, mars 07, 2011

Husförhör i den sekulära liberalismens kyrka

Den prisbelönte läraren Stavros Louca, känd från SVT:s skolprogram 9A har hamnat i blåsväder. Det har nämligen "avslöjats" att denne man som SVT kallar Sveriges bästa matematiklärare, SAMTIDIGT är "ett aktivt Jehovas Vittne och rentav församlingsledare och ansvarig för missioneringsarbete". Det är ganska roande att iaktta den kognitiva dissonans som flera journalister och tyckare nu ger uttryck för: Men, han som gav ett så intelligent och trevligt intryck - tror han verkligen att Gud har skapat universum?!?!

Nu kallas det till inkvisition i den sekulära liberalismens kyrka. Alla skall avkrävas en vetenskapliga trosbekännelse. För, menar en kolumnist: "Lika lite som en anti-demokratisk nazist som förnekar Förintelsen kan fungera som samhällskunskapslärare kan en evolutionsförnekande kreationist vara lärare i naturkunskap." En annan debattör twittrar:
"en rektor eller sjukhuschef vore nazist eller kreationist. Total konflikt med uppdraget."

Frågan infinner sig om varför inte till exempel medlemskap och engagemang i det socialdemokratiska partiet skulle göra det omöjligt att samtidigt vara en skicklig och självständig statsvetare?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på nazisternas förföljelse av Jehovas vittnen så är det svårt att komma på en smaklösare jämförelse.

Anonym sa...

Jo, ännu smaklösare skulle det bli om han avskedades, och man sen hänvisade till jämförelsen med nazisterna. Jag tror att vi snart måste sätta ned foten rejält mot denna intolerans mot religiösa - hur korkade vi än kan verka vara i andras ögon. Annars har vi snart nya utrensningar initierade av en ny grupp som i historieböckerna likt så många andra förtryckande ideologier slutar på -isterna

Anonym sa...

Håller med i kritiken mot SVT, utbildning skall skötas av folk som lutar sig mot vetenskapliga metoder. Alla former av "Hokus pokus" inom skolan bör motarbetas.

Anonym sa...

Att någon som lär ut matematik tror på kreationism ser jag inte som något problem, faktiskt inte ens heller i att han håller utbildning om evolutionen, så länge som han håller sig till läroplanen och inte blandar in sina personliga trosvärderingar i utbildningen. Klarar han av att göra den manövern så ser jag inga problem med honom som lärare. Vad skall förresten en religionslärare ha för trosuppfattning? Kristen? Ateist? Muslim? Vem är mest objektiv där?

Peder M Palmstierna sa...

"Anonym 8:57 em": Om du hade en lärare som i klassrummet står och presenterar en teori som den bästa vetenskapen har för närvarande, för att sedan gå ut i media och kalla den en ren bluff - skulle du då inte bli lite förvirrad? Kan man då anse att du får ta del av en vetenskapligt grundad undervisning? Skolan är inte en sluten värld, det som händer i omvärlden spelar en stor roll för oss som verkar där och alltså har vi ett ansvar för vad vi säger. Om vi på fritiden motarbetar oss själva i vårt yrkesuppdrag, bör vi skiljas från det uppdraget. Jag har inga principiella invändningar mot att han undervisar i matematik, däremot, även om jag själv inte skulle lita på honom lika mycket efter detta.

Peter sa...

"Anonym 8:57 EM": Han är inte bara mattelärare utan även NO-lärare, d.v.s. som Peder sa så ska han enligt läroplanen lära ut sådant han själv inte tror på vilket kan ge upphov till intressekonflikter.

Joel Kuhlin sa...

Stavros undervisar i matematik och fysik, ser du någon intressekonflikt där Peter?

Kid Rock Tickets sa...

That fantastic! realy! these website is way better then everything I ever saw.

Acreator sa...

Läste det här idag