onsdag, september 17, 2008

Månadens miss

Fick till min bestörtning just reda på att jag missat att William Cavanaugh föreläste på Örebro Teologiska Högskola idag. Svacka!
Lustigt nog fick jag precis hans senaste bok Consumed, på posten. Alltid något att trösta sig med.

I framtiden hoppas jag dock att alla teologinördar out there gör bot och bättring och, i god tid innan, tydligt informerar om tillställningar som den idag.

För att föregå med gott exempel kan jag berätta att Miroslav Volf kommer till Johanneskyrkan i Linköping den 8-9 januari 2009. Temat är Försoning, kyrkans mission och mångkulturellt samhälle.

7 kommentarer:

Jonas Melin sa...

Tack för tipset om Volf i Linköping! Du har en intressant blogg som jag hittade genom tips från Jonas Lundström.
Jonas Melin önskar dig nåd och fred!

Josef Bengtson sa...

Tack Jonas!
Då ses vi i Linköping :)

Pax!

Anonym sa...

ja men ursäkta då (=halvhjärtad bot och bättring). :)

jag shoppade också Being Consumed efter föreläsningen. snacka om paradoxer.

har du uppfattat honom som radikal-ortodox? (du såg elofs kommentar på min blogg?)

/Jonas lundström

Josef Bengtson sa...

Om jag uppfattar Cavanaugh som RO?
Does the Pope have a funny hat? :)

Om man skulle våga sig på att beskriva vad RO handlar om i termer av ett projekt med syfte att rekonstruera det sätt på vilket vi ser på och talar om verkligheten, samt att utmana det "sekulära" som en autonom och neutral sfär ...

I så fall är Cavanaugh RO så det sjunger om det (uppfattar jag det som i allafall). Hans Theopolitical Imagination är väl det främsta exemplet på detta.

Hur var föreläsningen på ÖMS!

Rapport, bitte!

Anonym sa...

Den var grym. Han var förvånansvärt begriplig och intresserad av det praktiska livet. Jag hade laddat upp med en "hur lever du den här teologin i praktiken"-fråga, men fick snabbt stoppa tillbaka den i lådan då den var uppenbart onödig. Han talade först om hur konsumismen distanserar oss från the production, the producers och the products (en minst sagt lätt marxistisk touch) på ett väldigt övertygande och träffsäkert sätt. Sen beskrev han hur konsumismen är en religion som söker transcendens, och jämförde konsumismen med kristen teologi. Mkt prat om Augustinus, begäret efter Gud och Eucharistin som alternativ konsumtion (förstås). Sen landade han i ett praktiskt exempel från sitt närområde på alternativ ekonomi (kyrkans delägande i lokala bönders produktion). Typ så.

Josef Bengtson sa...

Tack Jonas för ett koncist sammandrag! Sådant uppskattas. Hoppas att ÖMS bandade föreläsningen!

Anonym sa...

I doubt it.