lördag, december 13, 2008

Om faran med att vara relevant

Jag läser att en relativt nystartad kyrka i Stockholm beskriver sig som en församling "som har bestämt sig för att göra begrepp som "Gud" och "Kyrka" relevanta för den vanlige stockholmaren".

Om detta kan naturligtvis sägas mycket. Innan man börjar hacka på andra församlingar har jag dock hört att man skall erinra sig att det är Jesus fästmö man har synpunter på ... so i´ll try to tread easy.

Självklart är det viktigt att kyrkan alltid är beredd att försöka ge svar på de frågor som samtiden ställer henne inför. Så, i bemärkelsen att kyrkan skall möta världens behov är det naturligtvis viktigt att den är relevant utformad för detta uppdrag. Dock är ju ytterst få frågor eller behov särskilt "nya", så strävan efter relevans har ju i den bemärkelsen ganska lite med klockan eller trender att göra.

Min farhåga är istället att kyrkor som i sina "mission statements" framhåller att de vill vara relevanta, riskerar att bli till en spegel av samtidens värderingar i den meningen att de låter både sin form och sitt innehåll styras av det som för tillfället är opportunt. För det är väl knappast en slump att det så gott som alltid är kyrkor som strävar efter att vara relevanta som tycks fixerade vid tanken på att det går att vara "cool" och samtidigt vara kristen?

Därför blir jag inte speciellt förvånad när samma kyrka skriver att "Vår dröm är att vara en kyrka där Du kan hitta meningen med livet, upptäcka ditt "destiny", växa och bli en vinnare på livets alla områden".

Jag tror dessvärre att det är symptomatiskt att en kyrka som vinnlägger sig om att vara relevant, lätt faller offer för tidsandan. Åtminstone så upplever jag att ovanstående "dröm" delvis ger uttryck för den terapeutiska egocentrering och konsumism som väl får betecknas som tidstypisk.

Sedan är det ju naturligtvis så att varje kristen och varje församling har att brottas med frågan hur evangeliet skall gestaltas. I den processen kan naturligtvis ingen frigöra sig ifrån sin samtid med sina tillhörande blinda fläckar. Men i denna svåra process bör dock inte viljan att vara relevant vara vägledande, utan snarare viljan att trofast försöka leva livet som Guds folk. Sedan må detta liv uppfattas som relvant eller gammaldags, hippt eller ohippt - det är liksom besides the point.

För vem vill egentligen vara med i en församling som strävar efter att vara relevant? Vill vi inte istället vara del av en församling som hjälper oss tolka världen med hjälp av den kristna berättelsen, istället för det omvända? Med Hauerwas ord "A theologians job is not to make the gospel credible to the modern world, but to make the world credible to the gospel."

... eller med Kierkegaard: Den som gifter sig med tidsandan blir snart änkling.Lägg till video

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Amen säger jag.

På fredag ska jag åka till USA och hoppas förutom familjehäng och New York-besöka, att besöka grupper som Amish och Bruderhof (churchcommunities.org). Dessa har verkligen inte satsat på "relevans" men har istället ett genuint alternativ att erbjuda, och växer trots eller på grund av detta ändå.
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Josef Bengtson sa...

Det låter som en spännande jul! Ser fram emot reserapporter ... och vågar man hoppas på bilder?
Allt gott!

Anonym sa...

Det vågar man inte hoppas på. Har ingen digitalkamera och vill inte ha heller. :) Åtminstone så pass Amish är jag.

Josef Bengtson sa...

Då tuktar jag mig och håller tillgodo med digital text ;)
Pax.

vänstra stranden sa...

En domprost jag känner använde utryckte relevant när han påpekade att det är trist att kyrkan bara är samhällsrelevant i människors och samhällens sorg. Det vore roligt, som han sa, om kyrkan fick vara relevant för människors glädje i större utsträckning. Jag tycker det var bra sagt./VS

Josef Bengtson sa...

Jag instämmer med domprosten och VS!
God Jul!