lördag, januari 10, 2009

Malm om etiketterna höger och vänster

"Hur länge ska vi låta bänkplaceringen i nationalförsamlingen under franska revolutionen (det var så indelningen i höger och vänster föddes) avgöra hur vi ser på verkligheten? Hur ska en förnyelse av den kristna kyrkan kunna födas från gräsrötterna, om proffstyckare och partipampar hela tiden tillåts hägna in skeendet i sina egna fållor?"
(...)
"Därmed avstannar den urskiljning av Guds Ord som är den kristna kyrkans ansvar i varje ny tid. I stället för att driva en rättfärdighetens motkultur övergår då kyrkan till att leverera andliga legitimeringar av sekulära intressen.
Magnus Malm skriver i Dagen appropå att evangeliets politiska sprängkraft alltför länge har mutats in av partipolitiken, även i vårt land.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hos gärningsmannen kommenterat Malms text i Dagen. För mig blandar han ihop tro och politik på ett dysfunktioneltl sätt. Tron är något existentiellt medan politiken är konsekvenserna av den hållningen. Jag menar att formen på min tro bestämmer också den politiska ideologi jag bekänner mig till. Att förneka att tro och politik hänger ihop menar jag är larvigt, men jag tycker Malm vänder lådan upp och ned (så allt ramlar ut). Han sätter politik först. Det gör inte jag. Politik är en följd av min hållning till Gud. Så är det i alla fall för mig. Malm är f ö en bra person, detta är en filosofisk invändning mot hans text./VS

Josef Bengtson sa...

Hej VS,
Jag tror inte jag uppfattar Malm på samma sätt (i det att han skulle sätta politiken före tron, eller ha en enbart existentiell def. av tro).

Jag uppfattar Malms ståndpunkt som att tron har sin egen politiska agenda som inte alltid lydigt inordnar sig under de gängse vänster- och höger-etiketterna.
Som en följd av detta borde ju ett liv i efterföljelse ibland få konsekvenser som uppfattas som "vänster" och ibland som "höger", det är lilksom mindre viktigt.

Kan skillnaden möjligen ligga i att du och Malm fyller begreppet ”vänster” med olika saker? Typ, en partipolitisk förståelse vs. ett bredare vänsterbegrepp som står för solidaritet med de svaga?

Unknown sa...

Det Malm (och alla andra sköna människor som talar om motkultur) menar är väl att Jesu politik inte främst handlar om höger, vänster, konservativ, liberal mm. utan snarare om ett sätt att förhålla sig till livet och samhället på alla områden. Jag tror personligen inte att man kan separera tro, politik, filosofi... Allt hänger ihop.