tisdag, januari 23, 2007

Politiskt korrekt religionsdialog

Nyfikenheten tog överhanden till sist, så jag masade mig iväg till Stadsbiblioteket för att lyssna in den utlovade debatten på temat ”Religion och fosterlandskärlek”. Panelen bestod av en Imam, en teolog från Svenska Kyrkan, ordföranden från judiska församlingen i Göteborg, samt en kristdemokrat och en folkpartist. Arrangör var det muslimska samfundet Ahmadiyya, varför mötet inleddes med en längre koranrecitation, först på arabiska, sedan på svenska.

Samtliga talare var ombedda att tala på det osannolika ämnet ”Att älska sitt land är en del av tron”. Här trodde jag i min enfald att åtminstone någon av talarna skulle anlägga ett kritiskt perspektiv och exempelvis problematisera förhållandet religion och världslig makt, men nej då. Istället blev det till övervägande del en extremt politiskt korrekt tillställning där världsreligionernas representanter tävlade om att ställa sina religioner till nationalstatens förfogande.

Friktion uppstod endast vid två tillfällen. Först när representanten för Judendomen inledde med att tala om sin kärlek till landet Israel, vilket väckte vissa reaktioner bland den muslimska majoriteten av besökarna, men även när Imamen blev korsförhörd av en nitisk åhörare rörande Islams syn på homosexualitet och jämställdhet mellan könen.

För ett mer stimulerande perspektiv på nationalstaten, läs William Cavanughs essä "Killing for the Telephone Company"

8 kommentarer:

Julia sa...

”Att älska sitt land är en del av tron”.

detta låter verkligen osannolikt på alla sätt och vis. Eftersom jag inte kunde befinna mig på plats men inte är desto mindre nyfiken: Hur löd egentligen argumenten för ovanstående tes eller de hade kanske inte några sådana?

En annan julia sa...

Fanns det någon med i den muslimska gänget som hette Zana? I så fall känner jag honom. Han brukar vara med i sådana sammanhang. Ja, det är sant.

Anonym sa...

Ar du tillbaka igen Josef? Du ar ju grym ju!

Vi tar en basket nar snon har toat bort (det blir nog snart)

/the Paki baller

Josef sa...

Julia:
Den underliggande logiken var väl något i stil med "I en tid där allt fler förknippar religion med våld gör vi bäst i att visa Svenskarna att vi inte har självmordsbombar-potential. Typ.

Annan Julia:
Ingen gav sig tillkänna som Zana!Men han satt säkert i ett hörn någonstans.

The Paki baller:
Gott att höra från dig! Jag är hemma och inväntar hårda kamper vid Guldhedsskolans korgar. I väntan på att snön skall smälta tycker jag att du skall ta ditt bloggansvar och utveckla det exakta förhållandet mellan soul och kristendom, cricket och politik.

Olov sa...

har gått över till tyngre grejer: det kallas myspace...

Josef sa...

Olov:
URL, bitte!

Olov sa...

äh. för att vara helt ärlig så är jag inte superregelbunden där heller. Skrev ett i eufori över den nye utrikesministern som jag helst hade undgått att kännas vid idag, men det ar ju länge sen. sen har jag skrivit en aning om nordafrika på saron.se också, lösenordet är "segerrapporter", men överlag vill man ju inte sitta låst vid datorn ännu mer än man redan gör.

Men jag tror att mitt namn ska vara klickbart..

Dag Selander sa...

Det samtal, Josef, du refererar till illustrerar väl att politisk korrekthet har blivit en grundbult i den allmänna opinionen och dess minoritetsdiktatur, eller?
//Dag Sr