måndag, januari 22, 2007

Religion och fosterlandskärlek!

I morgon kväll på Göteborgs Stadsbibliotek reflekterar representanter för olika religioner och politiska partier över ämnet religion och fosterlandskärlek!

Det blir säkert fantastiskt intressant, men gissningsvis av fel anledning. Tanken verkar nämligen vara att framhålla hur välvilligt inställda religionerna är till att stödja staten i dess strävan för "frid och harmoni".

Möjligen är det jag som är överkänslig, men stora ord som frid och harmoni gör mig nervös om de inte fylls med innehåll eller sätts i ett specifikt sammanhang. Harmoni för vem? Frid på vilka villkor? Jag är väl tillräckligt postmodern för att befara att dessa storord kommer fyllas med det innehåll som gynnar den världsliga makten för tillfället.

När allt kommer till kritan blev ju faktiskt Jesus dödad just för att upprätthålla frid och harmoni. Romersk sådan.

4 kommentarer:

Julia sa...

jag undrar rätt mycket om de varit ironiska när de bestämt sig för att använda ordet fosterlandskärlek?

Josef sa...

Ja, det är nästan så jag funderar på att gå dit ikväll för att få veta. Undrar just hur mycket folk en sådan tillställning drar ...

Gärningsmannen sa...

Låter dessutom som ett mycket politisk korrekt projekt där rollen är givna, resultatet av diskussionen likaså. Jag undrar verkligen om någon kommer att ställa sig upp och säga "jag vill inte ha er fosterlandskärlek, jag tillhör Guds rike" eller något sådant. Kanske kommer någon i publiken börja rabbla något om Sverige som kristen nation...

Josef sa...

Du anar inte hur rätt du hade. Rapport kommer!