onsdag, februari 28, 2007

Vem är min mor? Vilka är mina bröder?

Är Sverigedemokraterna de nya Kristdemokraterna? Detta frågade sig SVT:s livsåskådningsprogram Existens igår kväll med anledning av att Sverigedemokraterna säger sig värna kristna värderingar. På frågan om vad kristna värderingar innebär sakpolitiskt för Sverigedemokraterna svarade man: Att värna familjen!

När kristna gör en fetisch av familjen vet man att de är snett ute. Det finns nämligen ingen kristen teologisk grund för antagandet att familjen skulle uppbära någon särskild ställning. Kristendomen är ju egentligen en apokalyptisk sekt som sprids genom vittnesbörd och omvändelse, inte genom reproduktion. Man kan alltså leva hela sitt liv som singel, och leva ett fullgott kristet liv.

Att det sedan finns goda politiska skäl för att värna famljlen som en viktig gemenskap i samhället är en annan sak.

4 kommentarer:

Olov sa...

Jag har alltid tänkt att det naturliga för den som går igång på anabaptismen är frihetlig socialism eller frisinne/liberalism (se bara på mig liksom).

Men du är kristdemokrat, en politisk nisch som jag däremot har fått för mig är byggd av och för katoliker och reformerta. Eller öht för de som gillar det konstantinska systemet.

Uppenbarligen har jag ju fel. Förklara varför!

Josef sa...

Olov,

Well, helt fel har du ju inte, men det finns ju stora skillnader mellan den kontinentala kristdemokratin och den frikyrkligt svenska :)

Mitt medlemskap i kd kom innan dess att mina anabaptistiska böjelser började att blomma ut. Jag har dock sedan dess försökt att inom partiet problematisera de konstantinska tendenserna inom kristdemokratin. Det har väl gått sådär: http://www.dagen.com/dagen/ArticlePayed.aspx?isArchive=False&ID=74857)

Visst finns det stunder när jag ifrågasätter mitt medlemskap i partiet, just på grund av förvirringen som råder kring kristna värden. Det som gör att jag är kvar i partiet är dock bland annat Kristdemokraternas insikt om att det goda samhället byggs underifrån av gemenskaper, och inte av individer. Här finns också en anstrykning av kommunitärt tänkande (i motsats till det liberala) som jag uppskattar, samt en öppenhet för frågor som ligger bortom det som kan stoppas i en plånbok eller ett provrör.

Då den här diskussionen inte känns direkt lämpad att föras i ett kommentarsfält, borde vi träffas och prata kristendom och politiskt engagemang. Jag har nämligen med ljus och lykta sökt efter en frisinnad liberal, då jag länge befarat att de dött ut :)

Gärningsmannen sa...

En stor del av programmet Existens i SVT var uppbyggt runt tre saker.

1. Att kd fått släppa till "flest väljare av alla partier till sd". Detta lär bygga på SVT-Valu undersökningen som visar att 2,0 % av kd-väljarna år 2002 röstade på sd 2006, till skillnad från s som släppte till 1,4 % av sina väljare. Förutom det uppenbara att 1,4 % av socialdemokraterna väljare är tusentals fler väljare än vad 2,0 % av kd-väljarna bör även det lilla antalet svarspersoner stämma till eftertanke. Antalet fd kd-väljare som i SVT-valu bytte till sd är ungefär 15 personer. Att till stor del bygga sitt program på så svajjiga siffror är anmärkningsvärt.

2. Att en fd kristdemokrat hoppat av till sd och nu var landstingsråd. Detta är EN person.

3. Att sd gärna talar om hur fina kristna de är och att hela Sverige borde vara kristet (är det inte människor som är kristna?). Med lite eftertanke borde SVT ha förstått att detta inte rör sig om intresse för kristendom, utan är ett försök att possitionera sig mot muslimer som man vill stänga ute från Sverige.

Pinsamt att koka soppa på en så liten spik, för att inte säga knappnål.

Josef sa...

Tack för belysande siffror! Existens "scoop" hamnar onekligen i ett annat ljus genom din sifferexercis!