söndag, augusti 01, 2010

Roade till döds?Läs Magnus Sundells text om kultur och underhållning Dagen:
"Kulturen, såväl den breda som den smala, har alltid haft en funktion av eskapism, verklighetsflykt. Något som svarar mot vårt behov av att koppla av och vila, att få skratta och glömma. Men när kulturen bara handlar om underhållning får den i stället ett drag av farlig verklighetsflykt. När de intellektuella och känslomässiga utmaningarna ersätts av lättsmält underhållning, då kan den i stället bli till en sövande drog. För den rena underhållningen inbjuder sällan till delaktighet, den uppmanar inte till aktivitet och eget skapande, utan endast till passivt konsumerande." (...)

"Hur odlar vi själen i dag? Och var? Var finns utrymme för det som inte bara är lättsmält, slapp och sövande underhållning? I kyrkan?"
Bra och viktiga frågor! Mitt svar för dagen på Sundells fråga blir - Mad Men. Yes, jag ska odla själen genom att mysa inför gapet mellan glättiga fasader och vardagens existentiella problem. För som någon påpekat: "Under 00-talet hände något med tv-mediet. Plötsligt gick det inte längre att kollektivt avfärda tv:n som dumburk och tv-tittande som en passiv sysselsättning. I takt med att den ena välskrivna serien efter den andra dök upp började tv-kulturen kräva ett större engagemang av sina tittare."

HBO i all ära, säger ni, men Mad Men, är inte det bara själlös yta? Ja och Nej! Det är kulturkritik av ett samhälle där reklammakare tillåts diktera människornas drömmar och begär.
Snygg kulturkritik!

4 kommentarer:

Mattias sa...

Jag måste bara säga att jag älskar din blogg! Allt från teologiska artiklar, politik, till TV-serier och geniet Hauerwas(som verkar vara din lilla husgud ;-)). Tänk om man hade honom som föreläsare på teologen!

Fortsätt gärna i samma stil!

Vänligen,
Mattias.

Olov sa...

Mad Men är väl ett sätt att äta kakan och ha den kvar; att gå upp i den snygga ytan, samtidigt som man inför sig själv kan hävda att man kan förhålla sig till den med kritisk distans. För egen del tycker jag att de är skitsnygga.

Josef Bengtson sa...

@Mattias: Tack för vänliga ord! Jo, att få sitta vid Hauerwas fötter hade vart fantastiskt. Efter vad jag hör handleder han dessvärre inte längre doktorander. :(


@Olov. Jo, så är det kanske... att man rättfärdigar sin längtan efter snygg yta och intriger genom att ge det hela lite intellektuell fernissa :)

Mattias sa...

@Josef Bengtson
Det var tråkigt att höra. Det hade varit en dröm att haft honom som handledare, då jag själv har planer på att doktorera i framtiden. Som tur är finns det ju många andra vettiga akademiker. N.T Wright har ju om jag förstått det rätt lämnat sin biskopstjänst för att kunna ägna hela sin tid åt exegetikforskning på universitet i Durham, han är ju också rätt skärpt ;-)