lördag, mars 17, 2007

Blogtips


Läs Per Herngrens blog om Motstånd & befrielseteologi.

Jag fastnade i ett mycket intressant inlägg som bland annat berör hur nationalstaten införlivats i gudstjänstlivet:

"I vissa gudstjänster utförde vår lokala missionskyrka nationalreligiösa riter. Gudstjänstdeltagarna reste sig för flaggan som man i katolska eller Svenska kyrkan reser sig när prästen bär in korset. Utvalda från scoutkåren hedrade flaggan genom att hälsa på den som om den vore en varelse. Under väckelsekonferenser här i Göteborg har man ibland satt upp en gigantisk flagga bakom altaret där korset annars brukar hänga."

Var det någon som sa frikyrklig? Fri fri från vad?

5 kommentarer:

Emil sa...

Och den största och mest vräkiga svenska flaggan jag någonsin har sett hänger första veckan i juli bakom talarstolen i ett stort tält. Hönökonferensen. Som vi säger i Jemen: Much tamaam.

Olov sa...

Har Per sett omslaget till Einar Ekbergs amerikarepertoar? Vad skulle det betyda isf?

Josef sa...

Har ofta stört mig just på att Hönökonferensen samlas under den svenska flaggan. Tror minsann det är dags att maila dem och problematisera :)

Marky sa...

Tack för länktips. I baptistkyrkan där jag växte upp reste vi oss ytterst sällan. Det hände när det var stjärna vid versen i psalmboken, vid parentationer och när scouterna kom in med flaggan...

Den senaste tiden har jag känt en sorg och växande irritation över den blöta filt av oreflekterade som många gånger präglat och fortfarande tynger den svenska frikyrkan.

Jag vill låna Piensohos ord (ur Dagen 2007-03-09) och bara skrika i pastorers och hönökonferensarrangörernas öron: "ANVÄND HJÄRNAN, jobba allt du kan med kunskapsbanken. [...] Vi lever i en kontext där MÄNNISKOR ÄR VÄLUTBILDADE så se till att du är på tå, LÄS ALLT NI KAN, lyssna in, skärp era redskap."

Ursäkta en alldeles för lång och spretig kommentar, med det är en sådan dag idag: Hagel, regn, sol och snö på samma förmiddag blir en konstig sörja framåt lunch.

Josef sa...

Jag mailade faktiskt planeringsledningen på Hönökonferensen för att förhöra mig om varför mötesdeltagarna samlades under symbolen för Svea rike, istället för Guds rike. Nedan följer ett utdrag ur svaret:

"Det kanske beror på att vi tänker ett steg längre än bara till "Svea
rike". Flaggan innehåller ju ett kors – Kristi kors. Att det har
blivit en symbol på vår nations flagga är ju inget att vara ledsen
för. Kanske det är värt att uppmärksamma det mer.
Jag förstår vad du tänker men för oss är det främmande att se flaggan enbart som en nationalitetsmarkering och därmed inte se att vi alla är ett i
Kristus. Tvärtom genom att flaggan har Kristi kors på sig påminns vi
av att vi alla är ett i Kristus."

Tur att det finns de som tänker ett steg till :)