tisdag, mars 13, 2007

You gotta serve somebody

På en gudstjänst jag besökte nyligen sjöngs en sång med refrängen "Det är bara i Din vilja som min frihet är". Jag har inte riktigt kunnat släppa denna strof sedan dess.

Kanske beroende på att allt tal om frihet idag handlar om frihet ifrån något, så kallad negativ frihet. Oftast talar man ju om frihet i termer av frigörelse från strukturer, kulturer, religioner och auktoriteter. Kort sagt, frihet från allt som kan tänkas att begränsa vår handlingsfrihet eller självbestämmande.

Att som kristen säga sig ha funnit frihet genom att underordna sig Guds vilja ter sig då som en ren självmotsägelse. Men detta är vad kristen tro alltid har hävdat; att vår vilja inte är fri, utan så skadad att vi är oförmögna att göra det vi egentligen vill. Luther som i böcker som Om den trälbundna viljan betonade vår oförmåga att göra det goda, definierade synd som "Incurvatus in se", människans inkrökthet i sig själv. Utlämnade åt vår egen frihet kröker vi oss in i oss själva och är oförmögna att vända oss utåt. Men paradoxalt nog är det först när vi underordnar oss och tjänar som vår inkrökthet kan börja hävas.

Den intressanta frågan är alltså vilken sorts frihet vi skall sträva efter, och hur vi vill använda den? Frihet och rättvisa är ju inte självförklarande begrepp, utan kräver en tradition eller en berättelse för att fylla dem med innehåll.

Med Stanley Hauerwas ord:

"[W]e must first experience the kingdom if we are even to know what kind of freedom and what kind of equality we should desire. Christian freedom lies in service, Christian equality is equality before God, and neither can be achieved through the coercive efforts of liberal idealists who would transform the world into their image."

Kanske är det som Bob Dylan sjunger, att valet inte står mellan att tjäna eller att inte tjäna, utan mellan vem vi väljer att tjäna.

You gotta serve somebody!

6 kommentarer:

Emil sa...

I den kristna grupp vi just nu är med i sjunger vi ofta följande mycket enkla sång:

Jesus, all for Jesus
All I am and have and ever hope to be

For it’s only in Your will that I am free
For it’s only in Your will that I am free

All of my ambitions, hopes and plans
I surrender these into Your hands

Jag måste erkänna att jag ofta inte alls gillar denna sång. Den är jobbig att sjunga om man som jag är skolad i ett samhälle där självförverkligande, frihet från och individualism är honnörsbegrepp. Men innerst inne anar jag ju att den är sann. You gotta serve somebody.

Så efter att jag läst din blogg häromdagen var jag bara tvungen att skriva en översättning på sången. Förhoppningvis är jag den första, då kan jag leva gott på STIM-bidrag i resten av mitt liv.

Josef sa...

Vore kul att få läsa din översättning. En annan som tagit sig an uppgiften är Bengt Johansson:

"Allt till Jesus"

Jesus, allt till Jesus
Allt jag är och har och längtar att få bli
Allt jag har av drömmar, allt jag vill,
jag överlämnar nu och lägger i din hand

Det är bara i din vilja som min frihet är
--

Sorry om jag spräckte STIM-bidragsdrömmen :)

Emil sa...

Skit. Och jag måste dessutom erkänna att Bengts version var bättre. (Förutom sista raden ...) Det är bara att resa sig och komma igen.

Anonym sa...

Hej

Jag antar att vad som menas med sången är att det bara är genom att följa Guds vilja som vi kan bli fria från synd.

//Nils

Anonym sa...

Allt är som bekant tillåtet men inte uppbyggande..
(Med utgångspunkt att vi tror på Jesus och där i tror på en ofantligt mkt större bild än den vi kan se och med vårt intellekt utröna). Vårt liv och våra val SPELAR ROLL för Gud och hur vi väljer att lyssna till Honom eller inte. Det är ju det som är coolt, han BRYR sig för att Han är FÖR oss. Han ser hela bilden och vet vad som kommer mynna ut i tillfredställelse och frid i slutändan.. Även om allt lockar till en början..
De val vi gör idag etsar sig fast i evigheten. En del är helt upp till oss att välja, andra har större betydelse.. Jag slits för jag är gillar en kille men Gud säger no.. (Det är noll frid.. Och haft drömmar som varnat) I morse kom denna sången upp i hjärtat och jag bara..(ville hitta den på internet så därför hamnade jag här)
yes så är det.. Vad vet jag.. jag lägger mitt liv hos Jesus som bryr sig tillräckligt för att leda mig rätt.. Im not alone, Im on my way, and no pain is knocking on my door.. so I am free.. in His will Im free. Freedom is the ability to make the right decision. Love you!

Anonym sa...

Jag håller med alla ovanstående, och gillar verkligen det ni skrivit!

Jag är också kristen, och jag vill säga till dig Anonym att jag varit i samma situation; jag har varit väldigt attraherad av en kille, men trott att Gud säger "nej, han är inte rätt och inte bra för dig", och jag flyttade ifrån stället där killen bodde, och ca 4 månader efteråt fick jag genom en kompis reda på fler sidor av hans personlighet, det var skrämmande, och jag är så lättad Gud ledde mig bort från denne man. Han skulle ha haft sååå dåligt inflytande på mig. Han sade faktiskt att han trodde på Jesus men han gick verkligen inte på Hans väg. Frågan är om jag ens mådde bra när jag umgicks med honom i början... Jag vill säga till dig att följ Guds väg, du kommer inte att ångra dig! Jag lovar!

Ofta är det så att man förr eller senare får reda på varför Han leder åt ett visst håll. Var rädd om dig!