onsdag, juli 21, 2010

Konkret politisk teologi?

The great virtue of this book is that it moves the conversation from the abstract environs of national politics and “church-state” questions to the nitty-gritty environs of the municipal pursuit of the common good (or rather, as Bretherton emphasizes, goods in common).

Luke Bretherton är "Senior Lecturer in Theology & Politics and Convenor of the Faith and Public Policy Forumat King's College London". För den som inte vill köpa grisen i säcken går det bra att tjuvläsa här!
...
På tal om King´s College, så arrangerar de i höst ett samtal som jag skulle ge mycket för att få lyssna in. Vad sägs om Stanley Hauerwas in Conversation with John Milbank & Luke Bretherton ...

2 kommentarer:

Bengt Rasmusson sa...

En bok som jag verkligen rekommenderar (läste den för ett knappt halvår sedan). Man kan säkert läsa boken på olika sätt, men själv läser jag den som ett utmärkt komplement till Yoder/Hauerwas. Bretherton har en positiv grundhållning till dessa båda teologers "teologiska politik", men för också flera intressanta och konstruktivt kritiska resonemang. Han har en mer "aktivistisk" ådra, men - tycker jag - en sund och teologiskt genomtänkt sådan.

Jag läste samtidigt Wards The Politics of Discipleship. Även om hans bok innehåller mycket intressant, så är det så befriande att hitta en läsvärd teolog som går bortom dom abstrakta resonemangen.

Kan även passa på att rekommendera Brethertons bok Hospitality as Holiness (en omarbetning av hans avhandling) där han bl a diskuterar frågan hur kristna/kyrkan ska förhålla sig i etiska dispyter med människor/sammanhang som inte delar deras sätt att se på världen. En minst sagt aktuell fråga - inte minst i vår svenska kontext.

Josef Bengtson sa...

Hej Bengt,

Gott att veta att man har givande läsning framför sig! Även jag uppskattade Wards The Politics of Discipleship, men kände precis som du att den tenderar att bli överdrivet abstrakt.

Jag ser fram emot att få läsa politisk teologi med en högre konkretiseringsnivå, och som går i närkamp med vardagen.

Även om Hauerwas inte direkt är abstrakt, så har jag ofta saknat konkretiseringar och exempel ur hans liv. Hans memoarer som jag nyligen läste fick mig att uppskatta honom på ett nytt sätt. A good read indeed!

By the way ... då jag misstänker att Arne är din bror kommer här ett klipp där Hauerwas ger Arne cred för hans "account" av Moltmann:
http://www.youtube.com/watch?v=rtLGuBYX8Bs&feature=youtube_gdata

Allt gott!