tisdag, maj 04, 2010

South Park om fundamentalism

I en kulturkommentar i dagens GP (ej på nätet) skriver Kristoffer Viita med anledning av att Comedy Central valt att censurera ett South Park-avsnitt som visade profeten Muhammed i en björndräkt. Viita påpekar bland annat att South Park vid tidigare tillfällen avbildat Muhammed utan någon mediestorm till följd. Men South Park driver inte enbart med traditionell religion:
"... med Go God Go (2006) ville satiren markera respekt för religionens betydelse. Avsnittet utspelar sig i en framtid där religioner är utrotade. Som en följd krigar istället olika extrema ateistgrupper om vems vetenskap som är störst och vilka ismer som är mest rationella."
Spot on! Lyssna till South Park-skaparnas kommentarer till Go God Go episoden här!

2 kommentarer:

Ludvig sa...

Luckor i bildningen kan jag leva med, men luckor i den populärkulturella referensramen tacklar jag icke. Måste således uppta mitt SP-tittande snarast. Vilket påminner mig om att det finns en gammal episod med Britney Spears som huvudlöst offer i regelrätt Girard-anda. Både intressant, roligt och bildande. lite som ett Kinderägg för postmodernister.

Förresten, jag har the Fragile Absolute hemma i pocketversion kom jag på. Om du vill ha den. Åker dock till Israel i tio dagar nu...

Josef Bengtson sa...

Tror jag hittade Britney-episoden:
http://www.220.ro/desene-animate/South-Park-1202-Britney-S-New-Look/6Si8li4LXy/

... tar gärna en titt på Fragile Absolute när du kommit hem från Al-Quds. Shalom!