söndag, januari 10, 2010

Fjärilsamlande kristen eller kristen fjärilsamlare?

Om jag orkat så hade jag nog försökt bringa reda i Dilsa Demirbags-Stens syn på religion och muslimer i dagens DN:
"Sekulära, kulturella och ateistiska muslimer är helt enkelt inte tillräckligt intresserade av religion. De flesta muslimer är lika sekulära som alla andra svenskar. Vilka svenskar organiserar sig kring kristendomen och låter religionen diktera livets alla delar? Få orkar eller vill vara muslimer eller kristna på heltid. Vi är också föräldrar, grannar, journalister, entreprenörer, fjärilssamlare, hyresgäster och feminister."
Man blir ju nyfiken ... Vad är till exempel en "ateistisk muslim" till skillnad från en "kulturell muslim"? Är fjärilsamlande en konkurrerande aktivitet till religiös identitet?, och så vidare ...

Själv instämmer jag som så ofta med Stanley: "... any religion that does not tell you what to do with your genitals and pots and pans cannot be interesting."

5 kommentarer:

Folke sa...

Det hon försöker säga är nog att media förstärker bilden av att alla "muslimer" först och främst är religiösa.

Men man saknar verkligen fler "muslimer" som resonerar som Dilsa. De flesta har helt enkelt låtit de skäggiga farbröderna och de beslöjade kvinnorna föra deras talan.

Josef Bengtson sa...

Folke, Tack för tydningshjälp :)

Även jag beklagar, i likhet med Dilsa, att en smal fundamentalistisk gren inom islam tillåts definiera vad en muslim är.

Men som jag förstår Dilsa menar hon att man kan vara religiös på 5%, fjärilsamlare på 10%, småbarnsmamma på 50% och journalist på 35%.

Men gäller denna uppdelnining också när det handlar om att vara liberal?
Pröva tex. att byt ut "muslim" mot "liberal"... Hur många procent "liberal" tror du Dilsa är i förhållande till "journalist"?

Vad Dilsa glömmer är att det går att vara religiös utan att vara varken fundamentalist ELLER liberal. Mao, jag kan sträva att låta hela mitt liv influeras av min religion, och SAMTIDIGT ha djup respekt inför dem som lever sina liv på andra sätt.

Jolalus sa...

Under 1400 år har c:a 270 miljoner icketroende blivit mördade av Muslimska jihadister.

Islam har redan utplånat det kristna mellanöstern och det kristna Nordafrika. Man uppskattar att upp emot 60 miljoner kristna fått sätta livet till under denna erövring.

Även 80 miljoner Hinduer har mördats, vilket är hälften av alla världens Hinduer.

Islam upplevs fortfarande av många som en utrotelsemaskin med ett enda mål. Att få hela världen konverterad, och deras sätt att göra det på är med våld.

Av alla världens konflikter så står faktiskt minst 90% av kamp mellan muslimer och andra eller mot varandra.

Ismamofobin - som det heter - har sina historiska skäl.

Anonym sa...

Är det inte dags för Jolalus att vakna och leva i nuet istället för att hitta all förklaring i historien?

Josef Bengtson sa...

Kanske är det så ...
Oavsett, inlägg på denna blogg bör alltid vara konstruktiva, och aldrig anonyma eller otrevliga! Våga säga vem ni är, kära kommentatorer!